TAMIYA M-CHASSIS CUP – Stock Kuralları (2024-2025)
RACEROOF TAMIYA M-CHASSIS Stock Şampiyonası Hakkında
Bu organizasyon tamamen özel bir yarışma olup, hiç bir kulüp, yerli veya yabancı federasyon, kurum ve kuruluşla bağlantısı yoktur. Kural listesi yarışmaya özgü olup, başka yarışların kuralları referans gösterilemez. Kural setinde yazılı kurallar dışında gelişebilecek olağanüstü durumlarda yarış direktörünün kararına uyulur.
- 2024-2025 sezonu 6 yarıştan oluşacak olup ilk 3 ayak saat yönünde diğer ayaklar saat yönünün tersine koşulacaktır.
- 6 yarış üzerinden en iyi 5 yarış sonucu sayılarak turnuva sonunda kategori şampiyonları belirlenecektir.
- Yarış bedeli tek kategori için 500 TL’dir. (Yarış, günlük pist kullanımı ve katkı bedeli bu fiyata dahildir). Yarışılacak her ek kategori bedeli 250 TL’dir.
- Üye harici pist kullanımı; Yarışın olacağı hafta Cumartesi için 250TL, hafta içi ise 500 TL’dir.
- Her hangi bir kategorinin açılması için minimum 6 pilot gerekmektedir. Yeterli çoğunluk sağlanmadığı taktirde o kategorinin yarışı açılmaz.
- Yarışlar; 2 Kontrollü Practice, 3 Qual ve 3 Final şeklinde koşulacaktır. Buna göre en iyi 1 Practice, en iyi 2 Qual ve en iyi 2 Finaliniz sayılacaktır.
- Her yarışın sonunda ilk 3’e girmeye hak kazananlarına madalya verilecektir.
- Sezon sonunda her kategorinin ilk 3 derecesine şampiyonluk ödülleri verilecektir.
- Yarışa kayıt olan her yarışmacı burada yazılı olan bütün kuralları kabul etmiş sayılır ve yaptırımlara uyacağını beyan etmiştir.
Hakem Kontrolleri
Hakemler istedikleri herhangi bir etabın başında veya sonunda araçların kurallara uygun olup olmadığını denetleyebilirler. Araçlarınızın aşağıda yazılı teknik kurallara uygun olmaması durumunda en son kontrol edildiği noktadan itibaren çıktığınız bütün etaplarda aracınız kuralsız sayılır ve dereceleriniz silinir. Bu doğrultuda burada yazılı teknik kurallara uygun araçların hazırlanması pilotların sorumluluğundadır.
Pist Alanı
Pist alanına sadece ve sadece yarışcılar girebilir, yarışın herhangi bir anında pist ve pit alanında fazladan ziyaretçi, dost ve akraba girişlerine izin verilmeyecektir. Olası ihlaller ve bu ihlallerin oluşturabileceği her türlü sonuçtan ilgili yarışçının kendisi sorumludur.
Tavır ve Davranışlar
- Saygı ve sevgi ilkesinden ayrılmadan herkesin keyif alabileceği disiplinli bir ortam yaratılmaya çalışılmaktadır.
- Kasıtlı olarak hile yapmayın. Kuralları okuyun. Anlaşılmayan kuralları sorun.
- Başkalarına karşı aşağılayıcı, hakaret içerikli ve küfürlü konuşmayın.
- Yarış günü boyunca Practice, Qual ve Finallerde çarparak geçmek ceza sebebidir. Örneğin “Practice bu” deyip kimsenin aracını ve moralini bozmaya hakkınız yok. Sizin için önemli olmayan, başkası için önemli olabilir.
- Yarış süresi boyunca, yarış bitmeden (araç kırımı hariç) kuleden inip yarışı terk etmek de yasaktır.
- Kavga etmek kesinlikle yasaktır. Tartışarak aranızdaki anlaşmazlıkları giderebilirsiniz. Ama dozunu kaçırmayın.
- Yarış direktörünün kararı sondur. Tartışılamaz.
- Kulede konuşmak kesinlikle yasaktır. Yarış başından bitimine kadar kuleden Marşhall’ a seslenmek, diğer pilota “Tura geliyorum” , “Yol ver” vs dahil. Kulede çıt çıkmayacak. Tura gelen bir pilot varsa gerekli anonslar hakem tarafından yapılacak.
- Hakemler ile kavga etmek: Yarış dışı kalmanıza neden olur.
Yarış Kazaları
- Birbirimizle yarışırken her zaman temas olabiliyor ama böyle durumlarda çarptığınız arabayı bekleyin. “Pardon” demeyi unutmayın. Yarış sonrası muhakkak çarpıştığınız arkadaşınızla konuşup kızmış ise gönlünü alın.
- Yarışta çarpıp durulmaz ise ve bunu avantaj haline getirip öne geçme durumunda 5 sn ile cezalandırılır. (Yarış raporunda “Vur Kaç” Olarak gözükecektir)
- Karambol durumlarında ceza vermiyoruz çünkü çok fazla kargaşa oluyor ve tek tek ayırt etmemiz mümkün değil. Tavsiyemiz düzgün kullanmanızdır.
- Yarış istikametinin tersine araç kullanmayın. (antremanlar dahil)
- Virajdaki geçiş önceliği virajı içten alanındır. Yani önde ve virajı kapatmış olanındır. Arkadan gelen viraj içerisinde aracının geçebileceği bir açıklık görürse atak yapabilir ancak geçecek yer yok ve öndekine temas edip aracı savurtur ya da pozisyonunu bozmasına sebep olursa faul sayılıp ceza alacaktır.
Pist Görevi Kuralları (Turn Marshall)
- Pistte Marşhall noktaları mevcuttur, grupların oluşturulması ile beraber her Marşhall’ın durağı yer netleşir.
- Marşhall’lar yeleklerini giyerek görevlerini yerine getirmelidir.
- Practice’ler de ilk gruba son grup Marşhall olur.
- Marshall noktalarınız 1.Practice, 1.Qual ve 1.Finallerdeki çıkış numaranızdır, her heat yarışa çıkış sıralamanız değişse de Marshall numaranız değişmez.
- Yarışınızdan sonra belirlenen sürede bir sonraki yarış için Marşhall noktanıza geçmeniz gerekir.
- Marshall görevi pist dışına çıkan aracı, tekrar piste geri sokmaktır. Bunu yaparken, varsa kep sıkışmaları düzeltebilir. Bunun haricinde tamirat olarak değerlendirilecek her hangi bir müdahale (kablo çıkması, pilin yerinden çıkması vb.) yapılması yasaktır.
- Gönüllü olarak Marşhall’lık yapmak isteyen varsa memnuniyetle kabul edilir.
- “Yarışın başlamasına 20 Saniye” anonsunda yerinde olmayan Marshall görevlilerine uyarı yapılmaksızın “Best Heat” cezası verilir. Bu da en iyi yarışının silineceği anlamına gelir. Özellikle ilk yarışlarda pist görevine çıkmayı unutmayın.
- Pist görevi yaparken yarışı seyretmeyin, sorumlu olduğunuz bölgeye odaklanın. Görev esnasında telefon ile konuşmayın – ilgilenmeyin, yemek yemeyin, sigara (elektronik dahil) içmeyin. Aranızda muhabbete dalmayın. Bu tür davranışlar sonucunda hakemlerden ceza alacağınızı unutmayın.
- Marşhall’ların dikkatli, özverili ve atak olması beklenir. Birkaç salise bile pilot için çok kıymetlidir. Aynı şey sizin de başınıza gelebilir.
- Kazaya müdahale esnasında öncelik Marshall’ın kendi güvenliğini sağlamasıdır. Bu durum gözetilerek araçlara müdahale edilmelidir.
- Araçları doğru yere ve yarış istikametinde koyun. Arabaları gelen trafiğin önüne çıkmalarını sağlayacak şekilde bırakmayın. Yoğun trafik varsa gerekirse havada bekletin.
- Size, ‘’Genel kurallar’’ bölümünü ihlal edici şekilde yapılan davranışları araç numarasını alarak bildirin.
- 3 kere çeşitli sebeplerle Marşhall’lık görevini düzgün yapmadığına kanaat getirilen Marşhall’a da “Best Heat” cezası verilir.
Genel Kurallar
- Yarış içerisinde tüm kasıtlı çarpmalara 10 sn durma cezası verilecektir. Bir yarış içerisinde 3 defa ceza alan pilot diskalifiye edilecektir. Bu konuda hakemlere itiraz yapılmayacaktır.
- Yarışa devam etmesi, diğer pilotlar ve yarışın devamı için sakıncalı olan araçlar ve pilotlar hakemler tarafından çağırılacak ve gerekli müdahalenin yapılması sağlanacaktır.
- Geçerli kurallar ile açıklık kazanmayan hususlarda organizasyon ve hakem komitesinin uygulamaları geçerli olacaktır.
- Yarış günleri her araca bir kayıt numarası verilecek ve bu numara tüm gün boyunca araç üzerinde kalacak ve gün içerisinde bu numara değişmeyecektir. Hakem uyarı yapmak istediğinde pilot ismi yerine bu numarayı kullanacak. Bu numara yarışa kayıt olduğunuzdaki sıra numarası olacaktır.
- Yarışlarda Mylaps transponder sistemi kullanılmaktadır.
Cezalar
- Yarış içerisinde tüm kasıtlı çarpmalar 10 sn (Stop & Go)
- Öndeki araca vurup, pozisyonunu bozma ve beklememek (avantaj sağlamak) 5 Sn (Stop & Go)
- Kulede konuşmak “Best Heat”
- Yarışa 20 sn kala “Marşhall kontrol” anonsunda yerinde olmamak “Best Heat”
- Marşhall’lık görevinde 3 kez çeşitli ihtarlar almak “Best Heat”
- Yarış içerisinde geri kullanımı “Best Heat”
- Yarış bitmeden kuleden inmek (Arıza ve kırım hariç) “Best Heat”
- Bir yarış içerisinde 3 defa ceza alan pilot “Diskalifiye”
- Hakemlerle tartışmak “Diskalifiye”
Teknik Kurallar
TAMIYA M CHASSIS Stock Kategorisi:
- Tamiya markalı yalnızca 2 çeker M şase model arabalar kullanılmalıdır.
Katılabilecek şaseler aşağıda sıralanmıştır;
M01-M02-M03-M04-M05-M06-M07-M08-MB01
Bu şaselerin tüm varyasyonları kullanılabilir (M03L, M05R, Pro gibi)
- Kullanılacak Elektronikler;
Mabushi RS540 motor, Johnson J-540 Silver Can motor,
*Sport Tuned ve Torque Tuned motorlar Kural dışıdır, kullanılamaz.
Fırçalı esc’ler kullanılır. Tamiya markalı esc’lerin tercih edilmesi teşvik edilir.
Yön servosu serbesttir, hızlı, torklu, düşük profil veya standart servolar kullanılabilir.
Voltajı ölçüldüğünde 8.4 Volt’u geçmeyecek şekilde ve eğer LiPo ise mutlaka hard-case olması şartıyla her pil kullanılabilir, shorty pil kullanılabilir.
- Kaporta
Tamiya markalı kaportalar teşvik edilir.
Kaportalara ışık kiti takılabilir.
- Lastik
Kitten çıkan Slick veya Radial lastikler kullanılabilir.
Opsiyonel olarak alınması durumunda Tamiya ve Tpro max 60mm çaplı lastikler kullanılabilir.
- Araçlara Yapılabilecek Modifikasyonlar
Araçlarda her türlü modifikasyon serbesttir. Ancak aracın toplam yürüyen ağırlığı (kep, pil, her şey dahil pistte yarışır haldeki dolu ağırlığı) 1.200 gr’dan daha az olamaz. Keplere toplam genişliği 1 cm²’den daha geniş delik açılamaz.
Araçların düzlükte birbirini geçmemeleri için kutudan çıkan spur dişlisi ile yalnızca 20T pinyon kullanılmak zorundadır, hiçbir araçta bu pinyon dişlisi farklı boyda olamaz.
- Standart bullet konnektör kullanılır, ESC kabloları pile lehimlenemez.
- Piller, Li-po safe, yani Koruyucu kılıf içinde şarj edilmelidir.
- Aşırı şişmiş, kutusu deforme olmuş, zarar görmüş piller kullanılamaz.
- Lastik solüsyonu (tire additive) kullanımını serbesttir..
- Adı her ne olursa olsun, sürüşe yardımcı olacak herhangi bir aktif sistem veya kontrol ekipmanı araç üzerinde olamaz. (Gyro, traction kontrol vs)
- Yukarıda yazılı teknik kurallardan bir ya da daha fazlasının ihlalinde şartlar yerine getirilene kadar o heat ya da Finale katılamazsınız.
Hepinize bol çekişmeli, heyecan dolu yarışlar!!